De historische dagelijkse talkshow

De historische dagelijkse talkshow

Video

 • Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

  Wijzig hier je cookie-instellingen
 • Jan Eikelboom over zijn leven als oorlogsverslaggever

  De journalistieke carrière van Jan Eikelboom begint op 6 oktober 1973, als in het Midden-Oosten de Jom Kipoeroorlog uitbreekt. Eikelboom is acht jaar oud en raakt zo gegrepen door het nieuws dat hij direct zijn eigen krant begint. De Waarheid zal twee jaar lang verschijnen in een oplage van zes exemplaren.

  Inmiddels is Jan Eikelboom al tientallen jaren oorlogsverslaggever van beroep. Voor het televisieprogramma Nieuwsuur en de voorlopers nova en Achter het Nieuws doet hij al een kwarteeuw verslag van oorlogen, revoluties en opstanden in de hele wereld. Hij bezocht brandhaarden van Irak tot Rwanda en van Kosovo tot Syrië, trok op met rebellen, werd beschoten door sluipschutters, maakte raketaanvallen en zelfmoordaanslagen van zeer nabij mee.

  Wat zijn de do’s and don’ts in ingewikkelde conflictgebieden? Hoe houd je je staande in een dergelijke wereld? Hoe gaat het eraan toe? Waarom wordt iemand überhaupt oorlogsverslaggever?

  Achter het front is het verhaal achter het verhaal, een persoonlijk verslag vanaf de frontlinies. Het draait om angst en adrenaline. Nergens is het leven intenser dan aan de rand van de dood. Het gaat ook over journalistieke keuzes en dilem¬ma’s en beschrijft de voortdurende zoektocht naar wat altijd het eerste slachtoffer van oorlog is en waar het voor Jan Eikelboom ooit allemaal mee begon: De Waarheid.

Laatste afleveringen

Over

De historische dagelijkse talkshow

Terug naar boven