Storm op komst was in 2011 te zien bij de VARA op

Storm op komst was in 2011 te zien bij de VARA op

 • Over Storm op komst

  Over Storm op komst

  In het VARA-televisieprogramma ‘Storm op komst’ waren iedere week twee bekende Nederlanders tot elkaar veroordeeld: ze brachten een eb en een vloed door op een boot op de Waddenzee. Twee werelden, één boot. Klikken die twee werelden of zijn ze niet bijeen te brengen? De reacties van de gasten op hun avontuur waren diezelfde avond ook te beluisteren in het BNN NPO Radio 1-programma ‘BNN Today’.

  De duo’s vertrokken op platbodem ‘De witte walrus’ vanuit de haven van Lauwersoog. De gasten in ‘Storm op komst’ werden direct na het avontuur opgevangen voor een interview met radiopresentator Luuk Ikink in het BNN-programma ‘BNN Today’ op NPO Radio 1.

  Alleen op een eiland

  Alleen op een eiland - Dagboek van een eilandbewoner was een radioprogramma dat van 10 juli tot 24 juli 1971 werd uitgezonden door de VARA en de AVRO. Het werd bedacht en geproduceerd door Gé Gouwswaard. Schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers brachten ieder 7 dagen door op het onbewoonde waddeneiland Rottumerplaat; Bomans van 10 juli tot 17 juli, en Wolkers van 17 juli tot 24 juli.

  Hun enige verbinding met de buitenwereld bestond uit een kort dagelijks radiocontact met VARA-medewerker Willem Ruis, die in Hotel de Breedenburg in Warffum verbleef.

  Voor Godfried Bomans werd het verblijf op het eiland een ramp: hij kon niet tegen het lawaai van de vele meeuwen, de voortdurende wind tegen zijn tent, de eenzaamheid en had last van angstaanvallen 's nachts. Tot overmaat van ramp werd hij ook nog ziek.

  Jan Wolkers beleefde het verblijf als een avontuur en ging er vaak op uit om lange wandelingen over het eiland te maken en hield zich in leven door garnalen en paling te vangen en zeepostelein te koken. Verder redde hij een jong zeehondje.

  Beide schrijvers hebben over hun verblijf op Rottumerplaat boeken geschreven. De radio-opnames zijn ook uitgebracht op een serie cd's, waarop ook de gesprekken die Ruis buiten de uitzending met de schrijvers voerde te beluisteren zijn.

Over

In Storm op komst zitten twee BN'ers samen een eb en een vloed op een boot op de Waddenzee.

Terug naar boven