Iedere dinsdag een nieuwe gids!

Iedere dinsdag een nieuwe gids!

INTERVIEW: LEO, LUTHER EN CALVIJN

 • blok

  Het is precies vijfhonderd jaar geleden dat de reformatie plaatsvond en Nederland calvinistisch werd. In Achter de dijken onderzoekt domineeszoon Leo Blokhuis (55) dat Hollandse calvinisme.

  Achter de dijken, vrijdag 8 september, 21:10 uur
  Achtdelige serie die het Nederlandse calvinisme onderzoekt.

  Calvinisme, wat is dat eigenlijk?

  Het is een begrip dat je op verschillende manieren kan beetpakken. De meest strikte definitie is: de leer van Johannes Calvijn. Een idee van hoe je de kerk vormgeeft; gereformeerd protestants. Maar voor Achter de dijken bekijken we het veel breder. Nederland is calvinistisch, dat zegt Rutte zelfs. Maar waar zit dan allemaal in?

  Zeg het maar.

  Het calvinisme zit diep in onze volksaard. Het is onze cultuur: sober, hard werken, rechtlijnig zijn. Jeroen Dijsselbloem beledigde een tijdje terug in Brussel heel Zuid-Europa en verdedigde zich door te zeggen: dat is mijn calvinistische strengheid.

  We zijn dus echt een calvinistisch volkje?

  Je ziet het in veel dingen terug. Kijk maar naar de houding van publiek in Nederland bij concerten. Armen over elkaar en we zullen weleens zien of het wat is.

  Calvinistisch klinkt vaak een beetje negatief.

  Het heeft twee kanten. Dat harde werken, niet zeuren maar de mouwen opstropen, daar staan we ons wel op voor. Maar ik zie ook dat er een donkere wolk om de term heen hangt. De boeken van Maarten ’t Hart bijvoorbeeld, die geven er een somber beeld van.

  Hoe zie jij dat?

  Ik ben de term steeds waardevrijer gaan zien. Wat dat betreft heb ik heel erg veel geleerd tijdens het maken van deze serie. Ik kom zelf uit een calvinistisch milieu. Mijn vader was dominee, geen zwarte kousen-type maar ook niet bepaald lichtzinnig. Toch heb ik dat nooit als heel beknellend ervaren. Een recalcitrante afzetting ervan heb ik dan ook nooit gehad. Als kind wist ik niet beter. Dit was mijn wereld en zo was het

  Lees verder op pagina 28 van de VARAgids of op Blendle.

Artikelen

Over

De VARAgids is het grootste progressieve weekblad van Nederland. De redactie beziet dagelijks het media-aanbod en vertelt waar de mooie dingen te halen zijn. Dat doet ze in het weekblad (in 2016 nog genomineerd voor Tijdschrift van het Jaar!), maar ook op Facebook, Twitter én het online platform de Lagarde (delagarde.nl).

Terug naar boven