Iedere dinsdag een nieuwe gids!

Iedere dinsdag een nieuwe gids!

IN DE VOETSPOREN VAN CHE: ERIK DIJKSTRA

 • erik

  Erik Dijkstra maakt een documentaireserie over Che Guevara - collega Frank Evenblij vraagt hem waarom. 'Ik had ook zo'n vlag aan de muur hangen met die kop d'r op en daaronder Hasta la Victoria Siempre. Ik had geen idee wat het betekende.'

  ‘Even iets kouds op de lip,’ zegt Erik terwijl hij de pijpjes op tafel zet. Het gesprek vindt plaats op camping Bakkum, een toevluchtsoord waar zowel Erik en ik een plek hebben. ‘Neem je het hele gesprek op?,’ vraagt hij me.

  Ja, dus hou je in. Ik wil zo wat dingen over Che vragen. Maar hé, ben je tijdens de vakantie alleen op de camping in Bakkum geweest?
  Vijf weken Bakkum. Vijf weken lang in een gore oude joggingsbroek, slippertjes aan. Veel gefietst, strand, heerlijk.

  Was dat om een beetje te luchten na al dat gereis van afgelopen seizoen?
  Nou, voor die serie Che ben ik vier keer een langere tijd in Zuid-Amerika geweest, dan vind ik  het wel lekker om voor mijn vakantie niet verder te gaan dan Bakkum.  

  Wat doe je dan op Bakkum?
  ’s Ochtends beginnen met een kopje koffie en daarna spring ik met mijn kinderen op de trampoline.

  Even de spieren losmaken?
  Ja, en als het weer is een beetje naar het strand. Fietsen, ik heb mijn racefiets natuurlijk ook mee. Tegen een uur of zes even lekker wat eten. Vijf, zes, zeven, biertjes drinken en dan lekker naar bed.

  De sportzomer is inmiddels alweer bijna afgelopen. Wij hebben elkaar amper gesproken de afgelopen weken. Het EK Voetbal dat gewonnen is door de vrouwen, dat is toch ook een beetje onze overwinning.
  Ja, voor een groot deel, Frank! Haha. Ik vind het ook jammer dat dat nergens genoemd is.

  Ik heb echt zitten juichen.
  Ik ook, ik heb een volle bak zitten janken.

  Het was voor ons misschien ook wel bijzonder omdat we die meiden een beetje kenden.
  Jawel! Maar weet je wat ik niet zo goed vond, een klein detail. Die analyses na afloop, toen hoorde ik Daphne  Koster en Anouk Hoogendijk  zeggen: ‘Het was een hartstikke leuke wedstrijd!’ Nou ja, het was toch gewoon een heroïsche finale! Kan jij je voorstellen dat we na een doelpunt van Van Basten zeggen: nou, dat was wel een leuke wedstrijd?! Je moet het ook een beetje groot maken, ik vond het gewoon heroïsch wat dat daar gebeurde. 4-2 in de finale!

  Wat we ook niet samen hebben gekeken is Dylan Groenewegen, die de slotetappe van de Tour de France won. Hoe heb jij dat ervaren? Ik schoot echt vol.
  Weet je wat het met jou is? Sinds je kinderen hebt gekregen, ben je een emotioneel wrak geworden.

  Er staat een filmpje van vier jaar geleden online, waarin hij zei: mijn grootste droom is winnen op de Champs-Élysées. En dat-ie dan wint!
  Echt mooi. Daphne Schippers dan nog even: uiteraard gekeken, gejuicht voor de televisie. Ik heb mijn dochter Jackie, nu zes, wakker gemaakt – verplicht meekijken, maar ze wilde het zelf ook graag. De conclusie van Studio Sport, de vrouw is de nieuwe man, klopt volledig hè.

  Ja, maar wij hadden het ook nog voor de zomer gemaakt hè! Nu denkt iedereen dat, maar wij waren daar wel een stukje verder mee. Maar goed, ‘Bureau Sport’ komt later terug op tv, eerst Che, vanaf komende week. Wat had jij met Che Guevara?
  Nou, Che was vroeger toch wel een beetje de held van links hè, links Nederland. Ik kom ook echt uit zo’n familie, weet je. Bij ons was het altijd Partij van de Arbeid, GroenLinks. Mijn vader zat zelfs een beetje in de communistische hoek. En Che Guevara vond ik eigenlijk best wel een held vroeger. Ik had ook zo’n vlag aan de muur hangen met die kop van Che d’r op en daaronder Hasta la victoria siempre. Ik wist totaal niet wat het betekende, maar die kop van Che, die Cubaanse revolutie – ja dat stond wel ergens voor. Dat vond ik wel stoer altijd.


  Lees verder op pagina 33 van de VARAgids of op Blendle

Artikelen

Over

De VARAgids is het grootste progressieve weekblad van Nederland. De redactie beziet dagelijks het media-aanbod en vertelt waar de mooie dingen te halen zijn. Dat doet ze in het weekblad (in 2016 nog genomineerd voor Tijdschrift van het Jaar!), maar ook op Facebook, Twitter én het online platform de Lagarde (delagarde.nl).

Terug naar boven