Iedere dinsdag een nieuwe gids!

Iedere dinsdag een nieuwe gids!

AAN TAFEL!

 • er

  Op een dag zit je er. Schuin tegenover Jeroen, Humberto, Eva, Beau of Matthijs. Voor de incidenteel uitgenodigde Onbekende Nederlander is goede raad over Doen en Nietsdoens aan de Talkshowtafel duur. Ervaringsdeskundige Erik van Muiswinkel geeft tips.

  DWDD, maandag, NPO 1, 19:00 uur
  PAUW, maandag, NPO 1, 23:00 uur
  Late Night, maandag, RTL 4, 22:30 uur 

  DE REDACTIE

  Denk niet: zo’n talkshow, dat zal mij niet overkomen. Het is zomaar gebeurd. Je wint eens een prijs, ontwikkelt een app, je hebt een splinternieuwe ziekte onder de leden of de koning beledigd: ze weten je te vinden.

  ‘Ze’ vormen het legertje talkshow-redacteuren dat 24/7 het medialandschap afgraast naar nog dezelfde avond te melken koeien. Tegen die redacteuren, vaak jonge slimme all rounders met enorme vibrerende netwerken, ben je in geval van twijfel kansloos, zeker aan de telefoon. Beter getrainde vleiers, vozers en feeders lopen er in geen enkele bedrijfstak rond.

  Dus je mag – het is live, de voorbereiding is kort, veel gasten worden op de dag zelf gestrikt, het tempo is hoog.

  Je black-outs, tics en blundertjes, je rare haar en wat je uit je neus haalt, het wordt allemaal binnen drie seconden gefileerd op Twitter, en staat voor de zon weer opgaat op YouTube.

  HET VOORGESPREK

  In het befaamde voorgesprek ben je het centrum van het universum. Jouw redacteur wil je het liefst met een strik erom presenteren aan de baas. Dus graag een optreden met een kop, een staart, een heldere stellingname, twee steengoeie korte anekdotes, en heb je zelf nog suggesties voor leuke fragmenten? Fijn.

  Naarmate de dag vordert wordt er steeds vaker teruggebeld. ‘Ja, nog heel even, sorry: we zijn bang dat het gedeelte over je psoriasis wat gaat trekken, dus dat wilden we skippen, gaan we na het Apollo-fragment direct door naar hoe je ertoe kwam je voor de Marsexpeditie op te geven.’

  Wat voor moois je ook meebrengt: het programma draait nooit om jou – tenzij er drie redacties om je gevochten hebben omdat je Olympisch Goud om je nek hebt, of afgelopen weekend bent vrijgelaten door de Taliban.

  DE INVALSHOEK

  Alles draait om de invalshoek, de ‘angle’. Waarom zit uitgerekend jij daar, op die uiterst schaarse stoel? De directe aanleiding is allicht duidelijk, maar het geheim van jouw aanwezigheid zit in de invalshoek.

  Lees verder op pagina 25 van de VARAgids of op Blendle

Artikelen

Over

De VARAgids is het grootste progressieve weekblad van Nederland. De redactie beziet dagelijks het media-aanbod en vertelt waar de mooie dingen te halen zijn. Dat doet ze in het weekblad (in 2016 nog genomineerd voor Tijdschrift van het Jaar!), maar ook op Facebook, Twitter én het online platform de Lagarde (delagarde.nl).

Terug naar boven