Vrouw op Mars is een televisieserie, webserie en podcast over de geschiedenis van het feminisme in Nederland en werd in 2018 uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2.

Over Vrouw op Mars

vrouw op mars
Kickboksen in de sportschool, na je werk je kinderen ophalen van de opvang, studeren en je stem uitbrengen. Allemaal ogenschijnlijk hele normale dingen in het leven van vrouwen in Nederland. Maar nog niet heel lang geleden werd er een strijd gevoerd om deze ‘normale dingen’ te mogen doen. Vanaf  11 oktober  zet de  6-delige BNNVARA-televisieserie Vrouw op Mars  deze verworven vrouwenrechten in historisch perspectief.  Journaliste en presentatrice Fidan Ekiz  bezoekt vrouwen en mannen die betrokken waren bij de strubbelingen, strijdpunten, memorabele en bij tijd en wijle hilarische ontwikkelingen in de vrouwenemancipatie van de twintigste eeuw in Nederland. Eindredactie: Annegriet Wietsma.  Vrouw op Mars  is  vanaf donderdag 11 oktober  om  20.25 uur  te zien bij  BNNVARA op  NPO 2 .
Voor Fidan Ekiz was het maken van Vrouw op Mars ook een eye-opener:" Feminisme? Dat is niks voor mij. Dat was mijn reactie toen ik werd gevraagd voor deze serie. Ik moest meteen aan de Dolle Mina's denken. Woeste vrouwen die op straat beha's verbranden. Mannenhaters. Wat heb ik mij vergist. Het was een eer. De serie is juist een ode aan deze vrouwen en hun strijd geworden."
Honderd jaar geleden nam Suze Groeneweg als eerste vrouw, tussen 99 mannen, plaats in de Tweede Kamer. Welke emancipatiestrijd ging daar aan vooraf? En wat gebeurde er daarna met de gelijkstelling tussen mannen en vrouwen? De  televisieserie Vrouw op Mars  vormt een canon van de eerste en tweede feministische golf. Want wie kan zich nog voorstellen dat gehuwde vrouwen pas na 1956 zelf een bankrekening mochten openen, vrouwen in overheidsdienst tot in de jaren ‘70 op de dag van hun huwelijk werden ontslagen, het niet belangrijk was of een vrouw ook van seks genoot en dat 98% van de gehuwde vrouwen als beroep ‘huisvrouw’ had?
De  webserie van Vrouw op Mars  gaat verder waar de televisieserie eindigt. Wie strijden anno nu voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen? In een serie videoportretten vertellen onder meer Marianne Thieme, Margo Reuten, Clarice Gargard en Sahil Amar Aïssa over hun werk, hun leven, en de manier waarop zij zich inzetten voor het feminisme.
In de  podcastserie van Vrouw op Mars  maakt Willemijn Veenhoven de verbinding tussen de verschillende generaties vrouwen door in gesprek te gaan met bekende moeders en dochters als Sophie Hilbrand en haar moeder Madeleen Hilbrand, en met Milou Deelen en haar moeder Barbara van Beukering. Ze praat over hun persoonlijke dilemma’s op het gebied van vrouwenemancipatie. Hoe kijken ze naar elkaars generatie? Herkennen ze discussies die spelen in de politiek of thuis op de bank? En is er veel veranderd?