Was te zien bij BNNVARA op

Was te zien bij BNNVARA op

 • Over de afleveringen

  floortje PNG

  Op deze pagina is extra informatie uit de afleveringen van Floortje Naar Het Einde Van De Wereld te vinden.

  Er zijn mensen die kiezen voor een leven in de verste uithoeken van onze aarde. Vanuit passie, vanuit overtuiging of simpelweg omdat ze hun hart volgen. In dit programma reist Floortje naar die afgelegen gebieden en hun bewoners, om te ervaren hoe het is om op zo’n ongewone plek te leven. Een plek aan het einde van de wereld.

   

  Seizoen 5

  Aflevering 7 - Papoea-Nieuw-Guinea

  In het afgelegen dorp Kikori in Papoea-Nieuw-Guinea, staat een ziekenhuis waar 30.000-50.000 mensen afhankelijk van zijn. De Nederlandse Floris van den Berg werkt samen met zijn vriendin Jorieke in dit ziekenhuis.

  Floris begon zijn carrière als huisarts in Nijmegen, en was altijd wel opzoek naar avontuur. Nu begeleidt hij als expeditie arts expedities, vaart hij mee op schepen naar Arctisch gebied, en werkt hij in de jungles van Belize en Guatemala. Het jaar vòòr Floris gaat werken bij Jorieke in het ziekenhuis, doet hij 14 maanden onderzoek voor een geïsoleerde basis op Antarctica.

  Jorieke werkt in het ziekenhuis als tropenarts. De werkomstandigheden van het ziekenhuis zijn erg primitief. Zo kan er bijvoorbeeld geen foto worden gemaakt van een gebroken been, dus wordt er gewerkt met echo’s. Vaak moet er in bepaalde situaties creatief worden omgegaan met het aanwezige gereedschap. Dat vinden Floris en Jorieke juist uitdagend aan dit werk.

  Ze hebben nu drie jaar een relatie, maar door het vele reizen is dit de eerste keer dat ze lang samen zijn.  Dat willen ze graag zolang mogelijk volhouden! Wil je Floris blijven volgen? Volg dan zijn blog.

  Meer over Kikori, en steun bieden? Kijk op http://www.kikori.nl/  

   

  Aflevering 6 - Californië

  In de winter bezoekt Floortje de besneeuwde bergen van Soda Springs in Californië, waar Mike Basich woont. Vroeger was geen berg te hoog of te ver weg voor deze ex-professionele snowboarder, maar nu heeft hij aan één berg genoeg. Nadat hij genoeg had van het op geld gerichte snowboardwereldje, besloot hij zijn ‘American Dream’ op te geven en zijn grote huis en bezittingen te verkopen. Op zijn eigen berg bouwde hij zijn eigen tiny house, met buitentoilet en bubbelbad.

   

  Aflevering 5 - Indonesië

  Toen Geertje 22 jaar geleden met een zeilboot aankwam op Hoga Island in Indonesië wist ze: ik wil hier blijven. Naast het managen van een duikresort kreeg Geertje een hechte band met het zeenomadenvolk de Bajau Laut. Dit volk leefde eeuwenlang op boten en kwam nauwelijks aan land, tot ze door de overheid werd verplicht op een permanent adres te gaan wonen. Nu woont Geertje samen met de Bajau in het dorp Sampela, dat op palen in water staat. Het volk staat laag op de sociale ladder en wordt aan haar lot overgelaten. Geertje trok zich dit aan en stak al haar energie in de Piara Foundation. Met dank aan Geertje is er een school en een voetbalveld gebouwd. Hierdoor kunnen de kinderen van Hoga Island naar school. Meer info over de stichting van Geertje vind je hier

   

  Aflevering 4 - Zuid-Afrika

  Op een geheime locatie in Zuid-Afrika werkt de 23-jarige Jamie op de Rhino Orphanage. Hier zorgt ze voor neushoornbaby’s waarvan hun moeders zijn afgeschoten door stropers, met het uiteindelijke doel om ze weer in het wild los te laten. De jacht op de neushoorn wordt een steeds groter probleem door de grote vraag naar de ‘genezende’ kracht van de hoorn.

  Al op vroege leeftijd is Jamie al gek op dieren en gaat ze met haar moeder op vakantie in natuurparken. Jamie kan haar geluk niet op als ze mag zorgen voor deze dieren in het weeshuis en geeft hen alle liefde die ze verdienen.

   

  Aflevering 3 - Colombia

  Jenny James is een Engelse vredesdemonstrant en activiste. In Ierland richtte ze Atlantis-Commune op; een woongroep voor mensen die op zoek zijn naar therapie. Door de merkwaardige primal-scream therapie kregen ze veel aandacht, en besloot ze op reis te gaan naar Zuid-Amerika. Ze nam haar drie jongste dochters van vijf, drie en één mee, haar oudste dochter van 22 volgde later. Op vrachtschepen, zeiljachten en ander vervoer kwamen ze via omzwervingen in Colombia. Hier voelden zij zich meteen thuis en verbonden met persoonlijke helden als Che Guevara. In Colombia zette ze de commune voort in de vorm van een ecologische boerderij. Vele communeleden besloten zich aan te sluiten in Colombia, waar Atlantis uitgroeide tot bloeiende gemeenschap omringd door FARC Guerrilla’s waarmee ze in goede harmonie samenleefden.

  Toch werd eind jaren ’90 Jenny’s kleinzoon met zijn vriend gevangengenomen door FARC-strijders, en diezelfde dag vermoord. Veel communeleden keerden terug naar Europa, maar Jenny bleef strijdbaar en sprak de FARC hierop aan. Ze zocht een andere plek voor Atlantis, een plek waar ze momenteel leeft met enkele resterende communeleden. Haar dochters zijn inmiddels volwassen, maar komen nog regelmatig terug.

   

  Aflevering 2 - Jemen

  Jemen is het armste land van het Midden-Oosten en er woedt al 3 jaar een burgeroorlog die duizenden mensenlevens heeft gekost. In het midden van al dat geweld probeert de Mexicaanse Gisela haar steentje bij te dragen aan een beter en veiliger land. Al 10 jaar werkt en woont zij in de moeilijkste landen van de wereld voor het Rode Kruis. Ze bezoekt gevangenen en praat met hen over de omstandigheden van de gevangenissen. Daarnaast werkt ze ook hard om gezinnen weer bij elkaar te brengen. Het helpen van de mensen is haar met de paplepel in gegoten, haar ouders werken bij een van de grootste hulporganisaties van Mexico. Na een inspirerend gesprek met een hulpverlener van het Rode Kruis, besloot ze na de universiteit voor hen te gaan werken. Kijk ook op https://www.rodekruis.nl/dossiers/jemen/ 

   

  Aflevering 1 - Alaska

  Als enigen wonen David en Romey Atchley met hun dertienjarige zoon Sky in hun huis aan de Nowitna rivier. Volledig afgesloten van de maatschappij verbouwen zij hier eigen groenten, hakken ze hout en filosoferen ze over het leven. Sky woont al sinds hij een week oud was in de blokhut en is het niet anders gewend. 1 maand per jaar verlaten ze het huis en de isolatie om inkopen te doen voor het jaar en hun familie op te zoeken. Als het winter is, en de rivier bevroren, is het huis namelijk niet te bezoeken of te verlaten.

   

  Seizoen 4

  Aflevering 6 - Thailand

  In Thailand bezoekt Floortje de 32-jarige Amerikaanse Cara Boccieri die als kind al droomde van een leven in de jungle. Zo eenvoudig mogelijk, midden in de natuur, zonder materiële zaken en het liefst met enige betekenis. Dat leven vond ze in het verre noorden van Thailand, aan de grens met Myanmar. Hier woont ze in een klein hutje van bamboe en zet ze zich in voor de vele Myanmarese vluchtelingen die in dit gebied wonen. Meer informatie over het werk van Cara vind je op de website van haar stichting Ways of ChangeCara werkt ook samen met de Nederlandse organisatie Fair Tourism, die zich inzet voor eerlijk toerisme, onder andere naar de dorpen waar Cara werkt. Meer informatie hierover vind je hier.

  Aflevering 5 - Chili

  Floortje reis naar het Zuid-Amerikaanse Chili. In een vallei aan de voet van de Andes bezoekt ze de Duitse Ingmar en Veronika. Zeven jaar geleden besloten zij hun droom waar te maken en verhuisden ze van Duitsland naar een boerderij in de wildernis van Chileens Patagonië. Hier leven ze nu helemaal zelfvoorzienend midden in de natuur. Samen met hun negen kinderen. Voor meer informatie over de boerderij van Veronika en Ingmar, kijk hier!

  Aflevering 4 - Maatsuykereiland

  Floortje reist naar het uiterste zuiden van Australië. Vanaf Tasmanië vliegt ze naar een klein stipje in de oceaan: het eilandje Maatsuyker waar de meest zuidelijke vuurtoren van Australië staat. De enige bewoners op dit eiland zijn de Australische Robyn Mundy en haar man Gary Miller die voor een periode van een half jaar als vrijwilliger het eiland beheren. Floortje logeert bij hen om te horen hoe het is om op zo’n ruige plek, zo afgesloten van de buitenwereld te wonen. Zonder winkels, zonder internet en zonder andere mensen om je heen. Wil je het onderhoud van de vuurtoren en het eiland steunen met een donatie kijk dan op deze website voor meer informatie. Er zijn voorlopig geen vrijwilligers nodig voor Maatsuykereiland; tot 2019 zijn ze voorzien. Er zijn wel andere mooie plekken in Tasmanië waar je vrijwilligerswerk kunt doen, meer informatie vind je hier.

  Aflevering 3 - Tonga

  Floortje reist naar een piepklein eilandje in de Stille Oceaan: Nomuka. Een paradijselijke plek die deel uitmaakt van het Koninkrijk Tonga. Ze logeert bij de Australische David en Tristin Sheen die hier samen met hun twee kinderen een droombestaan leiden. Meer dan twintig jaar geleden besloten de voormalig professioneel windsurfer en zijn vrouw voor onbepaalde tijd de wereld over te zeilen. Onderweg kregen ze twee kinderen, die grotendeels op het water zijn opgegroeid. Na lange omzwervingen vonden ze een paar jaar geleden hun droomplek in de Polynesische archipel Tonga waar ze nu helemaal zelfvoorzienend wonen in een eenvoudig huisje op het strand. Voor meer informatie over de plek waar David, Tris en hun kinderen wonen, kijk dan hier.

  Aflevering 2 - Guinee

  Floortje is in het West-Afrikaanse Guinee: een land dat maar zelden bezocht wordt door reizigers. Het is een zeer arm land met weinig voorzieningen, het ligt in een van de heftigste malaria-gebieden ter wereld en kortgeleden werd het ook nog eens geteisterd door het Ebola-virus. Toch zijn er ook mensen die zich daar op geen enkele manier door laten afschrikken en hier gaan wonen, omdat ze hun hart volgen. Zoals de Franse dierenarts Christelle Collin. Uit liefde voor dieren, woont zij in een lemen hut diep in de binnenlanden van Guinee waar zij een opvangcentrum voor chimpansees runt… Om dit goede werk te kunnen doen is het opvangcentrum volledig afhankelijk van donaties en de inzet van vrijwilligers. Wil je de chimpansees steunen of wil je een half jaar als vrijwilliger aan de slag, kijk dan op de site van het Centre de Conservation pour ChimpanzésHeb je problemen met het laden van de website van het opvangcentrum? Door drukte is de website helaas moeilijk bereikbaar, probeer het vooral op een later tijdstip nog een keer. Alle hulp is welkom! 

  Aflevering 1 - Wrangel
  Floortje reist naar een van de meest afgelegen plekken van het Russische Siberië: het eiland Wrangel. Een geïsoleerde uithoek in de Noordelijke IJszee waar amper mensen wonen, alleen al omdat hier het grootste deel van het jaar een extreem poolklimaat heerst. Toch heeft het eiland op sommige mensen een grote aantrekkingskracht, vooral vanwege de dieren die hier leven. Zo zijn er muskusossen, sneeuwuilen en vind je hier de grootste populatie ijsberen ter wereld. De 27-jarige Rus Gennadiy droomde er al jaren van om hier als ranger te kunnen werken en dit jaar ging zijn droom in vervulling. Floortje zoekt hem op om te zien hoe het is om op zo’n plek te wonen. Wil je meer info over het eiland Wrangel? Klik hier.

   

  Seizoen 3

  Aflevering 12 - Nieuw-Zeeland
  Floortje reist naar het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland voor een ultiem Into the Wild-verhaal. De Nederlandse Mirjam woont hier al vijf jaar samen met haar man in een klein tentje in de wildernis. Met hun rugzakken trekken ze door het verlaten berglandschap en onderweg schiet, vilt en kookt Mirjam haar eigen wild.

  Aflevering 11 - Namibië
  In Namibië reist Floortje een paar dagen mee met de Nederlandse Lianne en haar Zuid-Afrikaanse man Will. Twee filmmakers die hun droom naleven door een film te maken over een groepje bijna uitgestorven woestijnleeuwen. Om zoveel mogelijk bij de leeuwen in de buurt te kunnen blijven, leiden ze al meer dan twee jaar een primitief nomadenbestaan in de onherbergzame Namibwoestijn. Ze wonen in hun auto met tent op het dak, zijn vaak wekenlang onbereikbaar en gaan slechts af en toe naar de bewoonde wereld om water, brandstof en voedsel in te slaan. Lianne en Will werken nauw samen met wetenschapper Philip Stander. Hij bestudeert de woestijnleeuwen al meer dan 20 jaar en zet zich in voor hun voortbestaan. Om dit te kunnen doen, is hij afhankelijk van donaties. Meer informatie over zijn project staat hierEn meer informatie over het werk van Lianne en Will is hier te vinden.

  Aflevering 10 - Réunion
  Floortje is op het Franse eiland Réunion, een afgelegen stipje in de Indische Oceaan, voor de kust van Afrika. Hier gaat ze naar een plek die nóg geïsoleerder ligt: het ruige en grillige kratergebied Cirque de Mafate dat alleen per helikopter of te voet bereikbaar is. In een dag loopt Floortje naar de Franse Marion die haar leven in Normandië verruilde voor een bestaan op deze afgelegen plek. Meer informatie over het guesthouse van Marion en Jean-Yves vind je hier.

  Aflevering 9 - Nepal
  Tijdens de opnames bij Maggie konden we niet vermoeden dat haar leven kort na ons bezoek totaal op z’n kop zou komen te staan. Eerst is er op 17 november 2015 het geweldige nieuws dat Maggie voor haar werk de prestigieuze CNN Hero of the Year award wint. Deze prijs wordt uitgereikt aan diegene die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor de medemens. Maar kort daarna zijn het verdriet en de verslagenheid onmetelijk groot als Maggie’s jongste kind, de kleine Ravi, op 30 december jongstleden plotseling overlijdt na een noodlottig ongeval. We zijn als team heel verdrietig en wensen Maggie alle kracht om verder te kunnen gaan met haar indrukwekkende werk… Klik hier voor meer informatie over de stichting BlinkNow.

  BlinkNow en wij zijn diep onder de indruk van de overweldigende hoeveelheid warme en lieve reacties die deze uitzending heeft losgemaakt. En daar bleef het niet bij. Er is massaal gedoneerd aan BlinkNow en er is op tal van andere manieren hulp en steun aangeboden. Op vrijdag 19 augustus was Maggie in Hilversum en sprak Floortje haar uitgebreid over hoe het nu met haar, de kinderen, het weeshuis en de school gaat. U kunt het volledige interview met Maggie hier terugkijken.

  Aflevering 8 - Vanuatu
  Floortje reist naar de eilandengroep Vanuatu in de Stille Oceaan. Hier bezoekt ze het Australische hippie-stel Rob en Alix Crapper dat hier in 1997 ging wonen met drie jonge kinderen. Op het kleine Epi Island verwezenlijkten zij hun droom van een alternatief leven op een tropisch eiland. Toch heeft dit paradijs ook z'n nadelen, want vorig jaar waren ze bijna weggevaagd door de enorme cycloon die Vanuatu trof. Klik hier voor meer informatie over het Epi Island Guest House.

  Aflevering 7 - Mongolië

  In de uitgestrekte taiga van Mongolië logeert Floortje een paar dagen bij de 28-jarige Mongoolse Zaya. Zij groeide op in de VS en op haar 18e verhuisde ze weer naar Mongolië. Zaya werd verliefd op een rendierhoeder en leidt nu een traditioneel nomadenbestaan met haar man, zijn familie en hun rendieren. Ze woont in een tent en de temperaturen dalen in de winter met gemak tot -40 graden: een leven dat in niets lijkt op haar leven in Amerika. Om er te komen is Floortje vanuit de hoofdstad Ulaanbaatar drie dagen onderweg per trein, auto én rendier. Geïnteresseerd in een mogelijk bezoek aan de Tsaatan-gemeenschap? Klik hier voor meer informatie. (NB: Het mailadres op de site is niet juist, dat moet zijn: zaya_004@yahoo.com)

  Aflevering 5 - Panama
  In Panama loopt Floortje een paar dagen mee met Benjamin LaBrot. Een Amerikaan die zijn goedbetaalde baan als arts inruilde om de stichting Floating Doctors op te zetten. Samen met andere vrijwilligers peddelt hij in een uitgeholde kano naar zeer afgelegen plekken om mensen van medische zorg te voorzien. Klik hier voor meer informatie over Floating Doctors.

  Aflevering 3 - Peru
  In Peru bezoekt Floortje de Nederlandse Douwe en Olivia die diep in de jungle een dierenopvangcentrum hebben opgezet. Met hun twee jonge kinderen wonen ze hier ver van de bewoonde wereld, zonder telefoon, zonder internet en zorgen zij met hart en ziel voor apen, luiaards en tropische vogels. Klik hier voor meer informatie over het opvangcentrum Esperanza Verde.

  Aflevering 2 - Terlingua
  In de tweede aflevering van het derde seizoen reist Floortje af naar de Amerikaanse oliestaat Texas. Ze logeert bij het muzikanten-stel Jim en Anna, die in een afgelegen uithoek in de woestijn ‘off the grid’ wonen. Dit betekent dat ze zijn afgesloten van het water- en elektriciteitsnet. Floortje ontdekt hoe zij zelfvoorzienend leven op zo’n onherbergzame plek. Anna werkt als webdesigner, iets wat ze al deed voordat ze hier kwam wonen. Jim verdient z’n geld als muzikant en als timmerman. Benieuwd naar de muziek van Jim? Klik hier!

   

  Seizoen 2

  Aflevering 1 - Tanzania
  Floortje reist naar de uitgestrekte wildparken van Tanzania. Hier ontmoet ze de Argentijnse Herman en Candelaria Zapp die al bijna veertien jaar non-stop de wereld rondreizen. Dit doen ze in een auto uit 1928, samen met hun vier kinderen die ze onderweg gekregen hebben. Na vijf continenten en met ruim 250.000 kilometer op de teller zijn ze nu in Tanzania beland, waar Floortje met ze meereist. Geïnteresseerd in het boek van de familie Zapp? Klik!

  Aflevering 2 - Sint-Helena
  Floortje reist af naar Sint-Helena: een Brits eiland midden in de Atlantische Oceaan dat een van de meest geïsoleerde bewoonde plekken ter wereld is. Vooral bekend als plek waar Napoleon de laatste jaren van zijn leven in ballingschap doorbracht. De enige manier om het eiland te bereiken is over zee. Per postboot vaart Floortje in vijf dagen naar Sint-Helena voor een ontmoeting met de Engelse Joe Hollins die hier al vier jaar een bijzonder bestaan leidt als enige dierenarts op het eiland. Geïnspireerd geraakt door Floortjes reis en wil je ook graag naar Sint-Helena? Klik dan hier.

  Aflevering 3 - Canna
  Floortje reist naar het Schotse eiland Canna. Een klein afgelegen eiland waar slechts 19 mensen wonen. Hier bezoekt ze Gordon en Denise Guthrie die met hun vier kinderen hun drukke stadsleven hebben verruild voor een rustig bestaan op dit verlaten eiland. Klik hier voor meer informatie over het eilandje Canna.

  Aflevering 4 - Ecuador
  In de laatste aflevering van dit seizoen is Floortje in Ecuador. Vanuit de hoofdstad Quito reist ze naar de uitgestrekte Amazone, waar ze de Engelse Mari ontmoet. Tien jaar geleden bezat zij een kartbaan in Londen, tegenwoordig woont ze met een medicijnman en hun dochtertje díep in de jungle. Het regenwoud in Ecuador heeft de grootste verzameling planten en dieren op aarde. Maar het gebied heeft ook gigantische olievoorraden. Hierdoor moeten mens en dier steeds vaker wijken voor de machtige oliebedrijven die hele gebieden opkopen om naar olie te boren. De gemeenschap waar Patricio en Mari bij horen probeert op andere manieren aan inkomen te komen, zodat ze hun grond niet hoeven te verkopen waardoor de natuur hier behouden blijft. Dat doen ze met een ecolodge waar toeristen kunnen verblijven om dit geweldige deel van de Amazone te bekijken. Meer informatie vind je hier.

   

  Seizoen 1

  Aflevering 1 - Nieuw-Zeeland
  Floortje reist naar de familie Long die al dertig jaar in de totaal verlaten wildernis aan de ruige westkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland woont. Floortje draait een paar dagen mee in hun unieke bestaan. Om er te komen is een avontuur op zich, want de bewoonde wereld ligt op twee dagen lopen.

  Aflevering 2 - Noorwegen
  Floortje bezoekt de 19-jarige Sara. Zij leidt een traditioneel sami-bestaan in het hoge noorden van Noorwegen. Floortje reist met Sara en haar familie mee tijdens de halfjaarlijkse rendieren-migratie. Over de verlaten en besneeuwde vlakten, trekt de grote kudde rendieren van hun winterweiden naar de kust.

  Aflevering 3 - Chili
  Floortje bezoekt het topografische einde van de wereld. In het uiterste zuiden van Chili, in een baai aan het Beagle kanaal, ver van de bewoonde wereld, zonder elektriciteit en stromend water, woont de Belgische Annemie. Zij kwam hier zeven jaar geleden terecht en werd op slag verliefd op de Chileense gaucho José en ze besloot te blijven.

  Aflevering 4 - Australie
  In het uiterste noordoosten van Australie bezoekt Floortje de 68-jarige David Glasheen die hier al ruim twintig jaar in z'n eentje op een verder onbewoond eiland woont. Meer informatie over Restoration Island? Klik.

  Aflevering 5 - Faeroër Eilanden
  Floortje gaat naar de Faeroër: een Deense eilandengroep in de Atlantische oceaan, ergens tussen Schotland, Noorwegen en IJsland. Vanuit de hoofdstad Tórshavn reist ze verder naar het eilandje Stóra Dímun. Op dit rotsblok van niet meer dan 2,5 km2 wonen slechts twee gezinnen. Wil je meer weten over Stóra Dímun? Klik dan hier.

  Aflevering 6 - Canada
  Floortje reist naar het hoge noorden van Canada, naar het totaal afgelegen Inuit-dorpje Qikiqtarjuaq. Hier bezoekt ze de Franse Eric Brossier die met zijn vrouw en hun twee jonge dochters op een ingevroren zeilboot woont vlak voor de kust van dit dorp.

  Aflevering 7 - Zambia
  Vanuit de hoofdstad Lusaka reist Floortje naar het uitgestrekte en verlaten Kafue National park, waar ze de Engelse Rachael bezoekt die hier een olifantenweeshuis runt. Om dag en nacht voor de dieren te kunnen zorgen, leeft ze het grootste deel van het jaar in een eenvoudige tent bij het weeshuis, midden in het park. Meer informatie over het olifantenweeshuis is hier te vinden!

  Aflevering 8 - Afghanistan
  Floortje reist naar een ongebruikelijke bestemming, naar de hoofdstad van Afghanistan, Kabul. Een plek die te beschouwen is als het figuurlijke einde van de wereld. Ze bezoekt de Deense David die alles achter zich heeft gelaten om hier een circusschool op te richten voor kinderen die niets hebben. Klik hier voor meer informatie over de circusschool.

Floortje Naar Het Einde Van De Wereld

Over

In Floortje Naar Het Einde Van De Wereld van BNNVARA reist Floortje Dessing naar de vérste uithoeken op aarde.

Terug naar boven